Oppervlaktebehandelingen van ABS kunststof
Voor oppervlaktebehandelingen op het gebied van kunststof kunt u terecht bij Multinal Group. Het bewerken van kunststof noemt men ook wel het metalliseren van kunststof. Multinal Group is al jaren gespecialiseerd in het metalliseren van kunststof producten, u kunt daarbij denken aan ABS-kunststof en ABS-blends.
Het metalliseren van kunststof wordt uitgevoerd door het galvanisch aanbrengen van metaallagen. Deze relatief jonge technologie wordt ook wel plating on plastic (POP) genoemd. Pas vanaf ongeveer 1960 is het mogelijk om met dunne neerslagen een hechtende, galvanische bedekking op kunststof te vormen. Wanneer u meer over het proces wilt weten, treft u hieronder diverse tabbladen met informatie.
Het doel van kunststof metalliseren of een kunststof oppervlaktebehandeling is het verhogen van de decoratieve en functionele eigenschappen van het product. Het betreft hier een grote diversiteit aan producten, waarbij u kunt denken aan industriële producten waarbij de galvanische laag een technische toepassing heeft zoals reflectie, shielding of geleiding, maar ook bijvoorbeeld aan huishoudelijke artikelen en sanitair onderdelen.
Waarom kiezen voor een kunststof oppervlaktebehandeling of het kunststof metalliseren bij Multinal Group?
- Vakkundig advies, juist in de ontwerpfase (!);
- Flexibiliteit die bijdraagt aan realisatie van uw levertijd;
- Toegevoegde waarde door inpakfaciliteiten voor uw producten;
- Tijdwinst door bieden van kwaliteitscontroles;
In overleg spoedservice mogelijk.
Wilt u meer weten over Multinal Group, kunststof metalliseren of welke kunststof oppervlaktebehandeling wij voor uw producten kunnen verzorgen?



Het proces
Het metalliseren van kunststof wordt uitgevoerd door het galvanisch aanbrengen van metaallagen. Deze relatief jonge technologie wordt ook wel plating on plastic (POP) genoemd. Pas vanaf ongeveer 1960 is het mogelijk om met dunne neerslagen een hechtende, galvanische bedekking op kunststof te vormen.
De huidige POP technologie maakt gebruik van de kunststof ABS of mengsels (blends) van ABS en PC.
ABS is een zogenaamd co-polymeer van Acrylonitril Butadieën Styreen. Hierin vormt butadieën een aandeel 5 tot 30%, styreen ongeveer 50% en acrylonitril de overige percentages. Butadieën is het materiaal wat vermengd met roet en zwavel, rubber vormt. De andere twee stoffen zorgen voor een stevige kunststof. Het butadieën komt als kleine bolletjes voor, verdeeld door het ABS. Middels een sterk oxiderende vloeistof worden aan de oppervlakte holtes gecreëerd door butadieën uit te etsen. Het overige (harde) materiaal wordt veel langzamer aangetast. Hierdoor lost het niet op, maar worden er wel polaire groepen aan de oppervlakte gevormd.
Het aanbrengen van de activator
De volgende stap is het aanbrengen van de activator; een edelmetaal dat aan de polaire groepen blijft hangen. Op het fijn verdeelde edelmetaal kan op chemische wijze nikkel worden afgescheiden. Deze nikkelneerslag volgt de oppervlakte van het kunststof en vult ook de uitgebeitste holtes. Dit nikkellaagje hecht zowel chemisch (op de polaire groepen) als mechanisch in de holtes (drukknoop verbinding). Om een decoratieve en stevige laag te krijgen worden – na activeren middels een nikkelstrike – galvanisch koper, glansnikkel en chroom aangebracht.
De diktes van de lagen zijn ongeveer als volgt:
- chemisch nikkel : 0,1 – 0,5 µm
- nikkel strike : 0,5 – 2,0 µm
- koper : 15 -25 µm
- nikkel : 8 – 15 µm
- chroom : 0,1 – 0,6 µm
De dikte van de galvanische metaallagen hebben een technisch minimum en een economisch maximum. Dat wil zeggen, indien de lagen dunner worden aangebracht ontstaan er kwaliteitsproblemen. Dikkere lagen hebben doorgaans een beperkt technisch voordeel en maken het eindproduct onnodig (te) duur. Problemen bij POP ontstaan vaak door de keuze van een verkeerde ABS of ABS-PC blend.
De grootte of verdeling van de butadieënbolletjes is niet optimaal. Daarnaast kunnen de verwerkingsmethoden van de kunststof tot problemen leiden: spanning in het materiaal, vervorming van de butadieën bolletjes etc.
Belangrijke aandachtspunten bij het verkoperen, vernikkelen, verchromen en vergulden van ABS/ABS-blends kunststof
- Aanwezige holle ruimtes in de objecten dienen uitspoelbaar of vloeistofdicht te zijn, zodat badvloeistof goed wegvloeit en geen kans krijgt achter te blijven;
- Spoelgaten dienen aan twee zijden en aan de uiteinden van het materiaal aanwezig te zijn. Hierdoor wordt de kans verkleind op het achterblijven van badvloeistof;
- Vraagt een product speciale aandacht omdat deze kwetsbaar of kostbaar is of speciale montage-eisen heeft na het metalliseren van kunststof? Meldt dit ons dan vooraf;
- De kwaliteit van het door u aangeleverde basismateriaal speelt een belangrijke rol bij het uiteindelijke eindresultaat. In geval van twijfel zullen wij contact met u opnemen, opdat uw en onze kwaliteit gewaarborgd blijft. Multinal gaat uit van 100% correct, blank aangeleverd materiaal. Dit betekent dat eventuele spuitgietfouten reeds door u voor aanlevering verwijderd zijn;
- Het uitvoeren van verspanende werkzaamheden na het metalliseren van kunststof kan grote (negatieve) gevolgen hebben voor uw product. De galvanisch aangebrachte metaallaag op het kunststof product kan in grote mate worden beschadigd. Daarom adviseren wij u eventuele verspanende bewerkingen altijd voorafgaand aan de oppervlaktebehandeling uit te voeren.