Metaal Oppervlaktebehandelingen

Oppervlaktebehandelingen voor staal, RVS, aluminium en andere metalen

Wanneer u het oppervlak van metalen objecten galvanisch, chemisch of mechanisch wilt laten bewerken, bent u bij Multinal aan het juiste adres. Of het nu gaat om honderden, duizenden of enkele exemplaren die moeten worden voorzien van een oppervlaktebehandeling. Multinal combineert het oude vertrouwde vakmanschap met moderne technieken wat resulteert in topkwaliteit en een uitstekende sier-, bescherm- of corrosiewerende laag. Naast de ruime keuze uit diverse oppervlaktebehandelingen, biedt Multinal ook voor- en nabewerking, verpakking, assemblage en transport.

 

Voordelen oppervlaktebehandeling
 • Toegevoegde waarde voor uw product
 • Corrosiewering
 • Een strak uiterlijk
 • Verfraaiing of technische deklaag
 • Kwalitatieve deklaag
Voor metalen producten en machine-onderdelen

Poedercoaten

Wanneer u voor uw product een uitstekende beschermlaag tegen corrosie wilt, maar ook een lange levensduur en minder onderhoud wenst, dan biedt Multinal Group met haar poedercoatbehandelingen volop mogelijkheden.

Of het nu gaat om het poedercoaten van enkele stuks of een serie van duizenden exemplaren: het maakt ons niet uit.

Met ruim 55 jaar ervaring weten wij wat er komt kijken bij het effectief aanbrengen van een poeder coatlaag voor een optimaal resultaat. Poedercoaten of coaten biedt niet alleen een goede bescherming tegen corrosie, maar zorgt voor een lange levensduur, minder onderhoud en geeft uw product tevens een fraai en strak uiterlijk. Daarbij is het mogelijk uw product in iedere gewenste kleur te poedercoaten.

 

Voordelen van poedercoaten
 • Coating is een uitstekende beschermlaag tegen corrosie
 • Lange levensduur voor uw metalen product
 • Minder onderhoud door coating
 • Strak, glad uiterlijk
 • Toepasbaar voor zowel binnen- als buitentoepassingen
 • Aan te brengen in meerdere poedercoatlagen

Poedercoaten: heel veel mogelijkheden

Het maakt ons niet uit of u enkele stuks of volumineuze en zware constructies wilt poedercoaten, wij regelen het graag voor u. Voor zowel binnen- als buitentoepassingen hebben wij de juiste poedercoatmogelijkheden. Zo kunnen wij een eenlaags, tweelaags of drielaags poedercoating aanbrengen waarbij wij werken met drie typen poedercoatbehandelingen. Bij binnentoepassingen met epoxy of epoxy/polyester of buitentoepassingen met speciale polyester.

 

Kleuren en effecten

Met onze vele poedersoorten en natlakken bieden wij kleurrijke mogelijkheden, zelfs als uw kleur speciaal is. RAL en design kleuren, transparante coatings of speciale structuureffecten worden door onze professionals nauwgezet uitgevoerd.

Maar ook hamerslag-, rimpel- of metallic-effecten en de gewenste glansgraad worden met vakmanschap gekoppeld aan de modernste technieken.

Verwijderen roest en optimale hechting

Onze mensen verstaan hun vak en weten wat er komt kijken bij poedercoaten en natlakken. Dit gecombineerd met de inzet en toewijding van mensen die er alles aan doen om topkwaliteit van de coating en snelle levertijden te realiseren. Vanzelfsprekend hebben wij de expertise in huis om zorgvuldig te  stralen als voorbehandeling van het coaten of natlakken. Met stralen verwijderen wij roestvorming walshuid, gloeihuid en lasnaden, wat tevens optimale hechting van het poedercoaten en/of natlakken bevordert.

 

Voor producten van roestvast staal, koolstof staal en aluminium

Beitsen en passiveren

Multinal Group beschikt over de juiste expertise om roestvast staal zoals plaatwerk, kokers, leidingwerk, piping, montagedelen, roosters, frames, buizen, warmtewisselaars, flenzen en behuizingen effectief te beitsen en passiveren.

Met meerdere beitserijen in Nederland weten wij als geen ander wat er komt kijken bij het vakkundig behandelen van uw product. Naast de vorm, de grootte en de best toepasbare techniek, bewaken wij vanzelfsprekend nauwgezet onze beitsprocedures m.b.t. milieu, veiligheid en de zuurrestbehandeling. Zo weet u zeker dat de corrosiebestendigheid, en daarmee de duurzaamheid van uw product wordt vergroot.

 

Mogelijkheden voor het beitsen en passiveren
 • Beitsen en passiveren van RVS, aluminium en koolstof staal volgens ASTM A380 normering;
 • Ondersteuning en opstellen van specifieke beitsprocedure voor uw klant;
 • Ook is een beitsbehandeling mogelijk via de norm van uw klant;
 • Beitsen in dompelbaden of sproeibeitsen in onze beitserijen
 • Beitsen bij u op locatie in Nederland of op een internationale locatie.

Waarom beitsen en passiveren van rvs?

Aan het oppervlak van het RVS ontstaat via natuurlijke weg een chroomoxidelaag die het materiaal zijn bescherming geeft.

Door de diverse mechanische bewerkingen zoals: zagen, knippen, zetten, frezen en lassen wordt deze chroomoxidelaag beschadigd.

Door deze bewerkingen is er een risico aanwezig dat er “ijzerinsluitsel” plaatsvindt. Hierdoor kan RVS op den duur gaan roesten.

Over de behandeling

Door bewerkt RVS te beitsen in een oplossing van bijv. salpeterzuur met waterstoffluoride worden carbides, ijzerdeeltjes, maar ook gloei-, wals-, smeed- en giethuid van/uit het oppervlak verwijderd. Na de beitsbehandeling worden de delen goed na gespoeld en kan de chroomoxidelaag (de passivering) zich weer op natuurlijke weg vormen.

De vorming van deze natuurlijke passivering kan 24 – 48 uur duren. Bij sommige specificaties of klanteisen wordt een extra passiveerbewerking gevraagd. Door de delen een bepaalde tijd in bijv. een salpeterzuur oplossing te dompelen en ook weer goed na te spoelen wordt deze passiveerlaag al na 30 minuten gevormd.

Op locatie of  op een van onze vestigingen

Maar ook voor het effectief (sproei of kwast) beitsen en passiveren van RVS leidingsystemen, installaties, productie-units, machines, ketels, warmtewisselaars, koeltorens, tanks en andere productieonderdelen bij u op locatie kunt u bij ons terecht.

Met jarenlange ervaring met rvs beitsen en passiveren op locatie en met meerdere beitserijen in Nederland, hebben wij voor u de mogelijkheden, dus aan u de keus.

Voor roestvast staal

Elektrolytisch polijsten

Elektrolytisch polijsten van roestvast staal

Voor het elektrolytisch polijsten van roestvast staal, bent u bij Multinal Group aan het juiste adres. Of het nu gaat om een functionele toepassing of een decoratieve voor het rvs, onze professionals weten wat er komt kijken bij het zo optimaal mogelijk benutten van de eigenschappen van elektrolytisch polijsten in combinatie met uw RVS product. Wij verzorgen seriematige producties, maar ook enkele of specialistische roestvast stalen stuks. Bij het elektrolytisch polijsten kunt u o.a. denken aan RVS ketels, pompen, draadkorven, filterkorven, half geleiders, roestvast stalen medisch instrumenten, trechters of vultrechters, sorteerzeven en rvs onderdelen voor machines.

 

Elektrolytisch polijstprocedé en roestvast staal

Zoals de naam al doet vermoeden kent het elektrolytisch polijstprocedé een beperkte “dieptewerking”. Voor elektrolytisch polijsten is relatief gezien veel stroom voor nodig in verhouding tot bijvoorbeeld verzinken. Om de bewerking dan ook goed te kunnen doen, is het afstemmen van de contactpunten op het materiaal zeer belangrijk. Wanneer de wens er is om dieper gelegen oppervlakten elektrolytisch te polijsten, dan wordt gebruik gemaakt van een speciale hulpkathode, zodat bijvoorbeeld ook de binnenzijde van een trechter behandeld kan worden.

Multinal Group heeft een breed pakket aan metaal oppervlaktebehandelingen, waarvan het elektrolytisch polijsten van roestvast staal vaak in combinatie met de (voor) behandeling ontvetten en beitsen en passiveren wordt toegepast. Weet u niet of elektrolytisch polijsten het beste aansluit bij uw eisen en/of wensen? Neem dan contact met ons op.

Glans en het elektrolytisch polijsten van rvs

Met elektrolytisch polijsten kunt u het oppervlak meer glans geven. Met deze oppervlaktebehandeling wordt het uiterlijk of de uitstraling van het materiaal versterkt. Krasjes of andere oneffenheden komen met elektrolytisch polijsten in het glanzende oppervlak meer naar voren. RVS elektrolytisch polijsten is niet te vergelijken met mechanisch polijsten. Bij het mechanisch polijsten worden bijv. ook krasjes door de “versmerende werking” verwijderd.

Reinigen van oppervlak en rvs elektrolytisch polijsten

Bij het elektrolytisch polijsten van rvs worden afhankelijk van de stroominstelling en behandeltijd enkele tot enkele tientallen µm materiaal van het oppervlak “afgenomen”, waarbij gelijktijdig de verontreinigingen worden verwijderd. Tevens wordt daarbij het ijzer uit het oppervlak deels verwijderd, waardoor er een “edeler” oppervlak ontstaat.

Gladder oppervlak en rvs

Met de behandeling elektrolytisch polijsten wordt een RVS oppervlak gladder. Het voordeel hiervan is dat het oppervlak eenvoudiger te reinigen is, minder makkelijk “vuil” aantrekt en daardoor langer schoon blijft. Dit is bijvoorbeeld een reden waardoor veel RVS delen in de o.a. in de farmaceutische, zuivel- en halfgeleider industrie elektrolytisch worden gepolijst. Voor het bepalen van de ruwheid blijft de mechanische bewerking het belangrijkste. Met het elektrolytisch polijsten kan Multinal Group bijvoorbeeld de RA waarden met een paar tiende ( 0,1 – 0,4 µm) verlagen.

Voor het beste resultaat voor uw product bij oppervlaktebehandeling

Voor- en nabehandelingen

Metaal voor- en nabehandelingen voor het beste resultaat voor uw product bij oppervlaktebehandelingen

Wanneer u het oppervlak van metalen objecten galvanisch, chemisch of mechanisch wilt laten bewerken, dan bent u bij Multinal Group aan het juiste adres. Want behalve een vakkundige deklaag dan wel oppervlaktebehandeling bieden wij ook metaal voor- of nabehandelingen die er toe bijdragen dat het gewenste eindresultaat wordt bereikt. Vaak ook bieden deze metaal voor- of nabewerkingen net dat beetje extra zonder al te veel meerkosten.

Bij het aanbrengen van een deklaag of het uitvoeren van een oppervlaktebehandeling zijn wij altijd afhankelijk van het door u aangeleverde materiaal. De kwaliteit van het materiaal bepaalt onze mogelijkheden bij de uitvoering van een oppervlaktebehandeling. Immers RVS of roestvast staal is er in vele soorten, maar ook staal en het land waar het vandaan komt kunnen het verschil maken. Met onze metaal voor- of nabewerkingen kunnen we materiaal oneffenheden wegnemen of materiaal wat ruwer maken waardoor de laag net even beter ‘pakt’.

 

Onze metaal voor- en nabehandelingen:
 • Slijpen en polijsten
 • Ontroesten en ontvetten
 • Ontnikkelen en ontchromen
 • Borstelen
 • Ontkalken
 • Stralen
Staal, messing, RVS en kunststof producten

Verchromen

Verchromen van staal, messing, rvs en kunststof producten

Multinal Group biedt een uitgebreid pakket aan oppervlaktebehandelingen, waarvan verchromen veelvuldig wordt toegepast.

Verchromen is een populaire oppervlaktebehandeling, vanwege de decoratieve eigenschappen en welke  ook bijdraagt aan de corrosiebescherming en/of het aanbrengen van een slijtvaste laag. Verchromen is daarbij ook een relatief goedkope oppervlaktebehandeling. Niet voor niets wordt het decoratief verchromen veel toegepast op o.a. sanitair accessoires zoals closethouders, handdoekhaakjes, zeepdispensers en handdoek rekken. In geval van meubels wordt verchromen veel op stoelen, stoelpoten, handgrepen, frontpanelen, draaiknoppen en (boek) steunen toegepast. Maar ook de verlichtingsindustrie kent vele voorbeelden zoals spotjes, verlichtingsplaten, armaturen en sierstrips. Verchromen is er in meerdere effecten zoals glanzend, mat of satijnachtig en draagt daarmee bij aan toegevoegde waarde en/of uitstraling van het product.

Producten van staal, messing, rvs en kunststof verchromen

Om producten zoals kranen, frontpanelen, uitlaten, bagagedragers en draadmandjes goed te kunnen verchromen, worden producten op een rek geplaatst voor dat deze een galvanische behandeling in ons dompelbad kan ondergaan. Daarbij is het belangrijk om te bepalen wat de zichtzijden van het product is, zodat daar met de ophanging van het product rekening gehouden kan worden. De wijze van ophanging van het product is ook van belang om tijdens het proces geen “luchtbel” te laten ontstaan, zodat de aan te brengen gewenste oppervlaktebehandeling optimale dekking heeft.

Naast de ophanging en bepalen van de zichtzijde van het product speelt de oppervlaktegesteldheid van het te behandelen product een grote rol. Deze bepaalt voor 95% het resultaat van de eindkwaliteit. Wanneer een product bijvoorbeeld niet goed geslepen of gepolijst is wordt dit pas na het vernikkelen/verchromen zichtbaar. Dit is niet altijd te voorkomen. Tevens is het van belang dat het te behandelen product goed uitspoelbaar is, u kunt daarbij denken aan holle ruimtes die moeten zijn voorzien van spoel- en ontluchtingsgaten in bijvoorbeeld kokers, frames en behuizingen.

Om een vernikkeld (glans of pearl) en verchroomd onderdeel een betere corrosiebescherming te bieden kan er voor een duplex nikkellaag worden gekozen. Dan worden er twee verschillende nikkellagen  aangebracht voor het verchromen. Hierdoor ontstaat er een “spanningsverschil” tussen de twee nikkellagen die de corrosie verbetering te weeg brengt.

Een bewerking (verspanende of verbuigen) aan vernikkeld-  en verchroomde delen kunnen gevolgen hebben voor de kwaliteit van de behandelde delen. Wij adviseren dan ook om gewenste bewerkingen aan uw product uit te voeren voor dat u deze laat verchromen. Bekijk hier onze tips voor het vernikkelen en verchromen van producten van staal, messing, rvs of ABS kunststof.

Weet u niet welke behandeling voor uw producten de juiste is?  Dan kunnen wij voor u een proefserie met verschillende behandelingen voor uw product verzorgen. Zodat u tot een keuze kunt komen. U wilt een product door ons laten verchromen of past deze behandeling al jaren op uw product toe. Soms kan het toch goed zijn weer eens fris naar uw artikel te kijken en te zien of er in de vernikkel of verchroombehandeling iets te optimaliseren valt. U kunt daarbij denken aan verbeteringen van de kwaliteit voor uw product, realiseren van een kostenbesparing, of om te toetsen of de behandeling nog wel aan de verwachting van u of die van uw klant voldoet. Zelfs voor speciale verpakkingsinstructies of – eisen kunt u bij ons terecht! Of het nu gaat om verchromen van o.a. closethouders, handdoekhaakjes en handdoekrekken, zeepdispensers, handgrepen, frontpanelen, draaiknoppen, spotjes, verlichtingsplaten, armaturen, sierstrips, stoelen en stoelpoten, kokers, behuizingen, frames etc. Kortom, of u nu een bestaande klant of een nieuwe klant bent, wij adviseren u graag. Onze collega’s in Coevorden helpen u graag verder met de keuze voor de juiste oppervlaktebehandeling.

Voor metalen producten en onderdelen

Vernikkelen

Vernikkelen van metalen producten en onderdelen: onderlaag verchromen of voor decoratie

De oppervlaktebehandeling vernikkelen kan zeker als verfraaiing/decoratieve laag van een product worden toegepast, echter als er hoge eisen aan het product worden gesteld dient daarbij wel rekening te worden gehouden met de gladheid van het basismateriaal. Ondanks dat nikkel over opvullend vermogen beschikt, is het dan ook raadzaam om het basismateriaal vooraf volledig glad te maken door deze te slijpen of polijsten. Met deze voorbehandelingen wordt een optimaal en strak uiterlijk verkregen zonder oneffenheden. Slijpen en/of polijsten kunnen wij ook voor u verzorgen. Wij realiseren dit moeiteloos voor u in huis, zonder onnodig tijdsverlies. Wij zorgen het vernikkelen of duplex vernikkelen in zowel seriematige producties tot enkele of specialistische stuks.

Eigenschappen van nikkel:

 • Lichte geelachtige neerslag
 • Goed soldeerbaar
 • Magnetische deklaag
 • Goede lichtreflectie
 • Laagdikten van verschillend formaat aan te brengen
 • Goede corrosiewering
 • Niet aanloopbestendig

Proces

Vernikkelen en/of nikkel wordt door Multinal Group vaak als onderlaag toegepast bij (sier)verchromen, vergulden of rood koper. De combinatie van de oppervlaktebehandeling vernikkelen en de oppervlaktebehandelingen verchromen en vergulden versterken elkaar.

De nikkellaag geeft bijvoorbeeld bij chroom een bepaalde glans, terwijl het laagje chroom zorgt dat het product aanloopbestendig is, slijtvast en corrosiebescherming biedt. Naast het gebruik als onderlaag is vernikkelen op zichzelf ook te gebruiken als decoratieve laag.

Laagdikte

Bij vernikkelen bepaalt de laagdikte of deze voldoende corrosiebestendig is of niet. Het metaal moet namelijk poriedicht zijn om een goede corrosiebestendigheid te garanderen, en niet iedere laag en/of metaal leent zich daarvoor. Is corrosiebestendigheid voor u zeer belangrijk, dan adviseren wij graag welke mogelijkheden wij voor uw product hebben.

 

 

 

Glans, half glans, mat en anti-reflectie nikkel

Deze soorten nikkellagen zijn bestemd voor verfraaiing van gebruiksartikelen of dienen als onderlaag voor chroom, zilver of goud. De laag soort wordt bepaald door de mechanische voorbewerking in combinatie met het soort nikkelbad. Hoe matter de laag, des te zachter en ductieler de nikkellaag is.

 

 

 

 

Voor stalen onderdelen en producten

Elektrolytisch verzinken

Elektrolytisch verzinken van stalen onderdelen en producten: bij een geringe laagdikte en interessante prijsstelling

Voor het elektrolytisch hangverzinken van stalen onderdelen en producten is Multinal Group de juiste partner. Van het elektrolytisch verzinken van stalen halffabricaten tot eindproducten, wij verzinken het graag voor u.

Bij elektrolytisch verzinken wordt er langs elektrolytische weg een zinklaag aangebracht op stalen onderdelen. Deze microns dunne zinklaag geeft het stalen deel een goede corrosiebescherming en tevens een fraai uiterlijk. Om deze zinklaag een extra bescherming te geven wordt de zinklaag gepassiveerd.

Nabehandelingen

We kunnen de zinklaag met de volgende passiveringen nabehandelen:

• Blauw passiveren
• Iriserend geel
   (lijkt op de conventionele gele iriserende kleur)
• Zwart passivering met topcoat

Uiteraard zijn al deze passiveringen CrVI vrij en voldoen ze aan de REACH en RoHS.

 

Passiveren

Behalve verzinken heeft u de keuze welke passivering u wenst en bieden u verzinken aan in combinatie met poedercoaten.

Kortom, voor het vakkundig verzinken of een combinatie met de oppervlaktebehandeling poedercoaten heeft Multinal Group de juiste specialisten in huis.

 

 

Voordelen

Het elektrolytisch verzinken of galvaniseren van staal heeft de volgende voordelen:

• Onze passiveringen zijn CrVI vrij en voldoen aan REACH en RoHS
• Hoge mate van corrosiebestendigheid
• Zink kan in zeer dunne lagen worden aangebracht
• Verzinken en poedercoaten hebben een zeer lange levensduur
• Glad en visueel uiterlijk

Offerte aanvragen