Elektrolytsich polijsten

Elektrolytisch polijsten van roestvast staal

Voor het elektrolytisch polijsten van roestvast staal, bent u bij Multinal Group aan het juiste adres. Of het nu gaat om een functionele toepassing of een decoratieve voor het rvs, onze professionals weten wat er komt kijken bij het zo optimaal mogelijk benutten van de eigenschappen van elektrolytisch polijsten in combinatie met uw RVS product. Wij verzorgen seriematige producties, maar ook enkele of specialistische roestvast stalen stuks. Bij het elektrolytisch polijsten kunt u o.a. denken aan RVS ketels, pompen, draadkorven, filterkorven, half geleiders, roestvast stalen medisch instrumenten, trechters of vultrechters, sorteerzeven en rvs onderdelen voor machines.

 

Elektrolytisch polijstprocedé en roestvast staal

Zoals de naam al doet vermoeden kent het elektrolytisch polijstprocedé een beperkte “dieptewerking”. Voor elektrolytisch polijsten is relatief gezien veel stroom voor nodig in verhouding tot bijvoorbeeld verzinken. Om de bewerking dan ook goed te kunnen doen, is het afstemmen van de contactpunten op het materiaal zeer belangrijk. Wanneer de wens er is om dieper gelegen oppervlakten elektrolytisch te polijsten, dan wordt gebruik gemaakt van een speciale hulpkathode, zodat bijvoorbeeld ook de binnenzijde van een trechter behandeld kan worden.

Multinal Group heeft een breed pakket aan metaal oppervlaktebehandelingen, waarvan het elektrolytisch polijsten van roestvast staal vaak in combinatie met de (voor) behandeling ontvetten en beitsen en passiveren wordt toegepast. Weet u niet of elektrolytisch polijsten het beste aansluit bij uw eisen en/of wensen? Neem dan contact met ons op.

Glans en het elektrolytisch polijsten van rvs

Met elektrolytisch polijsten kunt u het oppervlak meer glans geven. Met deze oppervlaktebehandeling wordt het uiterlijk of de uitstraling van het materiaal versterkt. Krasjes of andere oneffenheden komen met elektrolytisch polijsten in het glanzende oppervlak meer naar voren. RVS elektrolytisch polijsten is niet te vergelijken met mechanisch polijsten. Bij het mechanisch polijsten worden bijv. ook krasjes door de “versmerende werking” verwijderd.

Reinigen van oppervlak en rvs elektrolytisch polijsten

Bij het elektrolytisch polijsten van rvs worden afhankelijk van de stroominstelling en behandeltijd enkele tot enkele tientallen µm materiaal van het oppervlak “afgenomen”, waarbij gelijktijdig de verontreinigingen worden verwijderd. Tevens wordt daarbij het ijzer uit het oppervlak deels verwijderd, waardoor er een “edeler” oppervlak ontstaat.

Gladder oppervlak en rvs

Met de behandeling elektrolytisch polijsten wordt een RVS oppervlak gladder. Het voordeel hiervan is dat het oppervlak eenvoudiger te reinigen is, minder makkelijk “vuil” aantrekt en daardoor langer schoon blijft. Dit is bijvoorbeeld een reden waardoor veel RVS delen in de o.a. in de farmaceutische, zuivel- en halfgeleider industrie elektrolytisch worden gepolijst. Voor het bepalen van de ruwheid blijft de mechanische bewerking het belangrijkste. Met het elektrolytisch polijsten kan Multinal Group bijvoorbeeld de RA waarden met een paar tiende ( 0,1 – 0,4 µm) verlagen.